Tol

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Met tol bedoelen we een prijs die je extra moet betalen voor het gebruik van een (meestal) snelweg. Dit staat los van je wegenbelasting, accijnzen die al in de brandstof zitten, of “belasting zware motorvoertuigen”.

Frankrijk staat al vele jaren bekend om zijn tolwegen. Hier gaat de prijs per traject van tolpoortje tot tolpoortje. Duitsland werkt zonder tolpoortjes en rekent per kilometer gereden over de wegen waar tol wordt geheven. De Duitser noemt dit “Maut”. Ook al spreekt men van één Europa, steeds meer landen hanteren een eigen tol systeem. Elk land (ook Nederland) hanteert zijn eigen systeem.

Het is belangrijk dat je dit soort zaken goed geregeld hebt voordat je een land binnenrijdt omdat het een flinke boete kan opleveren als je “zwart” gebruik maakt van de tol wegen.

Het regelen van deze zaken doe je door contact op te nemen met de organisatie die dit in opdracht van de betreffende land afhandelt.

Duitsland            Toll Collect

België                  Satellic

Frankrijk              o.a. Sanef 

Bij die betreffende organisaties krijg je dan een klant of account nr., je krijgt een tolbatch of kastje en je kunt gebruik maken van hun wegen. Het meest lastige is de betaling van die tol. De tol bedrijven willen geen enkel risico lopen dat jij achteraf niet de gemaakte tolkosten gaat betalen en daarom moet je dit goed geregeld hebben voordat ze jou een tolbatch of kastje geven.  Dat betekend dat je vooraf geld moet storten, of dat je iets met je creditcard moet doen. De meeste tol bedrijven geven de voorkeur aan de betaling via jou tankcard die je van je brandstofleverancier hebt.

(dit is eigenlijk ook een soort creditcard die garant staat tot een bepaald bedrag)

Het kan ook veel makkelijker:
Steeds meer bedrijven bieden een tolkast aan welke je installeert op je wagen en dan kun je met één kast door vele landen rijden en worden de kosten netjes op één factuur aan jouw bedrijf gefactureerd. Je hoeft dan niet met alle aparte tolbedrijven contact te leggen, en de betaling is centraal geregeld. Vaak zijn het brandstofleveranciers die tolkasten aanbieden naast de brandstof.

Onze brandstof leverancier AS24 levert deze tolkasten. Met deze tolkast genaamd Passango kun je gebruik maken van alle wegen in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Oostenrijk en daarnaast nog vele bruggen en tunnels. Dit alles zonder aan de grens te moeten stoppen om een en ander te regelen. Je kunt dit voor vertrek van huis uit goed regelen en je geen zorgen meer maken over de juiste betaling en facturatie.

Hoe werkt het:
Je sluit eerst een soort contract af met AS24 voor het gebruik van een Passango tolkast  (pittig contract lange lastige tekst). Dan spreek je af in welke landen je gebruik wil maken van deze Passango tolkast. Je laat de kast goed installeren op je wagen (heel makkelijk) en na een paar dagen is alles klaar voor vertrek. Doe dit dus op tijd en niet op het laatste moment.

Ongeveer 1-3 dagen nadat je door een land hebt gereden en gebruik hebt gemaakt van de tolwegen kun je op je eigen omgeving van de website van AS24 exact zien wat de tolkosten zijn geweest. Je kunt hier iets van downloaden om vervolgens door te belasten aan je opdrachtgever enz.

AS24 factureert 2x per maand en op de factuur wordt alles netjes uitgesplitst per land. Naast de tolkosten betaal je voor het gebruik van de tolkast en een % over het tolbedrag. In de praktijk betaal je niet meer dan wanneer je rechtstreeks met de tolbedrijven zaken doet. AS24 krijgt korting van de tolbedrijven voor hun diensten die jij niet krijgt van de tolbedrijven.

Als eigenrijder.eu hebben we speciale tarieven bij AS24. Wil je hier mee van weten neem dan contact op met eigenrijder.eu of met de accountmanager van AS24. voor vragen neem contact met ons op via het contactformulier (zie knop onder op deze pagina).