Brandstof

Om te komen tot een goede brandstof inkoop zijn een paar zaken van belang.

1. Prijs per liter
2. Duidelijkheid
3. Assortiment
4. Verbruik
5. Netwerk van de stations
6. Facturatie en betaling

Hier onder een lang verhaal over alle zaken waar aan je moet denken bij de keuze van je brandstof leverancier. Wij hebben een vaste partner voor onze brandstof. Heb je vragen; neem contact met ons op via de knop onder op deze pagina, dan nemen we spoedig contact met jou op.

Prijs per liter:
Transparantie is hierbij van wezenlijk belang. Het mag heel leuk klinken als iemand € 0,25 per liter korting geeft, maar het zegt niet zoveel. Op de eerste plaats moet je weten of die  € 0,25 in of exclusief BTW is. Diverse aanbieders bieden dit op verschillende wijzen aan. Op de tweede plaats is van belang op welke prijs de korting in mindering wordt gebracht. Ook hier worden op uiteenlopende wijzen aanbiedingen gedaan. Zo zijn er aanbieders die een vaste weekprijs hebben of een vaste maandprijs. Als we in gesprek gaan met dit soort aanbieders om hun beweegredenen hiervoor te achterhalen, krijgen we vaak antwoorden als; “ja dat is overzichtelijk voor de klant” of zo iets. Doorvragen maakt vaak duidelijk dat het veelal te maken heeft met het systeem van de aanbieder. Sommige aanbieders hebben een tamelijk star automatisering systeem waarbij elke prijswijziging een enorme klus is voor hun kantoor personeel om deze wijziging bij alle klanten op de juiste wijze door te voeren. Brandstof prijzen zijn altijd grillig en afhankelijk van wereldwijde factoren zoals de “olie markt” en de prijs van de dollar, de belastingen in de diverse landen, etc. Brandstofprijzen kunnen soms in één week meerdere keren wijzigen zowel naar boven als naar beneden, meestal met 1 of 2 cent per aanpassing.

Duidelijkheid:
Gelukkig zijn er ook duidelijke oplossingen: elk land werkt met een zgn. adviesprijs. Deze advies prijs is een openbaar gegeven wat je op internet kunt terug vinden en elke dag inzichtelijk is. Wij werken met een aanbieder waarbij de korting in mindering wordt gebracht op de geldende adviesprijs van de datum waarop is getankt. Elke dag worden die prijzen voor de volgende dag bekendgemaakt  en dan weet je waar je aan toe bent en ben je niet afhankelijk van de systemen van de aanbieder.

Assortiment:
Diesel is op dit moment het belangrijkste onderdeel van de brandstof. Steeds meer Trucks gebruiken daarnaast Adblue en sommigen gebruiken ook rode diesel voor de koelmotor. Het is wel handig als je daarover kan beschikken in één stop. In de toekomst krijgen we ook steeds meer te maken met LNG. Bij de keuze van onze aanbieder weegt mee het belang van deze mogelijkheden. Misschien niet voor alle eigenrijders van belang maar we zetten zo breed mogelijk in.

Verbruik:
Er is onder chauffeurs veel discussie over verbruik van zijn auto. Dat is ook logisch want 5% meer of minder verbruik gaat al snel over een verschil op jaar basis van € 2500,00 of te wel een korte vakantie met je gezin. Veel brandstofleveranciers beweren dat hun product zorgt voor een betere verbranding in de motor, daardoor minder schade aan de motor, schonere uitlaat en meer kilometers per liter. Echt harde bewijzen zijn daar niet voor.  Er zijn wettelijke eisen waaraan een brandstof moet voldoen en daar voldoen alle bekende maatschappijen aan. Als mijn motor te veel schade heeft door het tanken van verkeerde brandstof hoor ik dat snel van mijn garage. Geloof daarom alleen je eigen gegevens. Zelf hou ik al jaren elke tankbeurt bij in een lijstje (Excel) zo zie ik bij elke tankbeurt wat mijn exacte verbruik is geweest. Zo blijkt dat het werkelijke verbruik nooit exact overeenkomt met het cijfer dat op het dashboard van je wagen getoond wordt. Je brandstof verbruik is afhankelijk van de buitentemperatuur, bergen of vlakke wegen, wind mee of tegen, droog of regen, de hoeveelheid vracht en natuurlijk jouw rijgedrag als chauffeur. Vooral dat laatste heb jij als chauffeur het meeste invloed op, En niet het merk diesel.

Netwerk van de stations:
We spreken wel eens eigenrijders die ergens in de buurt van hun woonplaats een tankstation hebben gevonden waar ze dan een heel aantrekkelijke korting krijgen. Dat lijkt misschien heel aantrekkelijk,  maar als internationaal chauffeur moet je ook vaak tanken ver verwijderd van je woonplaats.  Wij bieden alle deelnemers van ons initiatief (www.eigenrijder.eu)  een goede korting op heel veel makkelijk bereikbare locaties in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en nog veel meer.  De korting die dan is afgesproken krijg je bij bij alle voor ons belangrijke stations 24/7. Het komt vaak voor dat aanbieders een mooie aanbieding doen, dat zij beschikken over een netwerk van meer dan 100 stations, maar dat de afgesproken korting slechts op enkele stations van toepassing is; dan mis je dus je korting. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je het station kunt vinden op een strategische locatie. Het schiet niet op als je 10 minuten van de snelweg af moet rijden naar een station, dat kost allemaal tijd en kilometers.

Facturatie en betaling:
Brandstof is ook wel een ander woord voor geld. Gaat het over brandstof, dan gaat het over geld. Een eigenrijder tankt in 1 week al snel 1000 liter diesel en 50 liter Adblue. Je leverancier wil dan natuurlijk wel zekerheid over de betaling van je aankoop. Ook hier weer zie je dat diverse aanbieders hier op verschillende wijzen mee omgaan. Eén ding hebben ze allemaal gemeen; Wanbetalers kunnen ze niet gebruiken. Zo zijn er aanbieders die een borg verlangen van bijvoorbeeld 1 of 2 weken tanken. Zo zijn er aanbieders die per tankbeurt factureren, per week, per 2 weken of per maand. Vervolgens moet na de facturatie het te betalen bedrag voldaan worden binnen een bepaalde termijn. Ook hier zijn verschillen per aanbieder. Dit alles heeft natuurlijk direct invloed op het geld wat je beschikbaar moet hebben. Vooral voor nieuwkomers onder ons moet er nog wel eens even gespaard worden voor een buffer om dit financieel allemaal op te vangen. Immers in de praktijk is het vaak zo dat jouw brandstofleverancier de betaling van jouw aankoop sneller opeist, dan dat jouw opdrachtgever jouw facturen zal voldoen.

De factuur is een belangrijk document; het is noodzakelijk dat je brandstoffactuur aan alle eisen voldoet die nodig zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van het terug vorderen van betaalde BTW zowel in Nederland als in het buitenland. Populair gezegd; je factuur moet “fiscusproef” zijn. Dan is er in België en in Frankrijk ook nog een mogelijkheid om betaalde accijnzen terug te vorderen. (meer over accijnzen in het hoofdstukje accijnzen). Een geschreven factuur is niet wenselijk, een tankbonnetje is geen geldig document om BTW of accijnzen terug te vorderen. Steeds meer aanbieders factureren digitaal per mail hun factuur. Dat is het meest wenselijk om maximaal gebruik te maken van alle mogelijkheden.

Onze aanbieder:

Op het moment dat je deelnemer wil worden van onze groep zal onze aanbieder jouw bedrijf aanbieden bij een kredietverzekeraar. Deze kredietverzekeraar zal aangeven hoever het krediet mag oplopen. Is dat allemaal in in orde, dan kun je zonder borg tanken met je Card. Elke 2 weken krijg je digitaal een keurige “fiscusproef” factuur en deze factuur wordt via automatische incasso geïncasseerd. Dit is de gewone gang van zaken, maar het is soms maatwerk.  Meer hierover in een persoonlijk gesprek met de verkopers van onze aanbieder.

Een ding willen we heel helder over zijn: iedere deelnemer sluit zelf een overeenkomst af met de leverancier. De betalingsverplichting is dan ook altijd tussen de afnemer en de leverancier. Op geen enkele wijze zijn wij als “eigenrijder.eu” of als initiatief nemers verantwoordelijk voor de betaling. Dat kunnen en willen we niet dragen. Wij hebben geen verdien model, wel een belang. De gezamenlijke deelnemers maken het mogelijk een betere korting te bedingen, wij als initiatief nemers van eigenrijder.eu en alle deelnemers hebben belang bij een hogere korting.

Wij als initiatiefnemers van deze inkoopgroep eigenrijder.eu worden niet geïnformeerd over jouw betaalgedrag en of je wel of niet door de kredietcheck komt. Dit zijn gegevens die de leverancier niet mag delen, maar we willen het ook niet weten. We willen gezamenlijk met jou slim inkopen, maar niet in jouw keuken kijken. Privacy over jou financiële positie is gegarandeerd.

De brandstofleverancier waar wij mee samenwerken en steeds weer in alle opzichten goed scoort is AS 24 dit is een onderdeel van TotalEnergies

Stuur een mail via onderstaande knop en we nemen contact met je op voor alle vragen en antwoorden om deelnemer te worden.