BTW & Accijnzen

Op tijd aanvragen is op tijd ontvangen

Op elke brandstoffactuur wordt een +/- 21% BTW gerekend afhankelijk van het land waar in je tankt. In de prijs van een liter brandstof zit ook altijd een flink deel accijnzen (zeg maar extra belasting) waarvan de hoogte ook weer afhankelijk is van het land waarin je tankt.

Sommige landen betalen een flink deel van deze accijnzen terug aan de gebruikers van de diesel, in de regel is dit van toepassing op transporteurs (dus ook aan jou als eigenrijder). Accijnzen terugvordering is o.a. mogelijk in België en Frankrijk, waarbij België veruit het meeste terug geeft: momenteel is dit slecht +/- € 0,080 per liter diesel.  begin dit jaar was het nog € 0,22 p.L.  en vorig jaar  ruim € 0,24 p.L.  door de onzekerheden op de brandstof markt is het momenteel minder aantrekkelijk maar men geeft aan dat het weer normaal wordt.  Kijk op onze pagina “actuele prijzen” daarin hebben we altijd de actuele accijnzen en kortingen verwerkt per land en per product.

Op de factuur van de brandstofleverancier betaal je dus altijd de accijnzen en de BTW van het betreffende land waar je getankt hebt. Om de betaalde BTW en accijnzen terug te vorderen zijn er vaste procedures. Sommige eigenrijders doen dit per kwartaal, enkele doen dit per jaar. Let wel er zijn wat spelregels voor en er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat het teruggevorderde bedrag wordt terug betaald. BTW België +/- 6 maanden, BTW Frankrijk +/- 2 maanden. Accijnzen België  +/- 1 jaar, accijnzen Frankrijk +/- 3 maanden.  Het is dus zeker aan te bevelen niet te lang te wachten met het indienen van de terugvordering.

De administratieve rompslomp die verricht moet worden om dit te regelen is voor veel eigenrijders een lastig drempel. Voor de Eigenrijder die de moeite neemt om in deze administratieve procedure te duiken en die een beetje handig is, raden wij aan om het zelf te doen. Het is lastig om er mee te beginnen maar na een paar keer is het niets anders dan een routine klus die je mooi in je rustige uurtjes kunt aanpakken.

Je hebt hier 3 keuzes:

  1. Alles zelf doen
  2. Uitbesteden aan je brandstof leverancier
  3. Een onafhankelijk administratie kantoor
  1. In principe kan je alles zelf doen. Alles is op internet te vinden en af en toe helpen we jou hierbij. In het begin is dat een hoop gezoek, maar later wordt het een routineklus. Je verdient wel geld door het zelf te doen want besteed je het uit dan rekent men daar een percentage voor. Wij als eigenrijders hebben alleen ervaring in het zelf terugvorderen van de buitenlandse BTW binnen in de EU landen en het terugvorderen van de Belgische Accijnzen. Franse accijnzen is een lastig traject wat wij zelf niet doen maar uitbesteden.
  2. AS24 en vele andere brandstof leveranciers bieden deze diensten ook aan hun klanten aan. Dat is best handig want zij hebben alle facturen al van jou. Daarnaast kan het soms ondersteunend zijn in jouw kredietwaardigheid bij de leverancier. Een nadeel van het uitbesteden van deze zaak aan de brandstofleverancier is dat ik van mening ben dat je leverancier en administratie van elkaar gescheiden moet houden. Zo moet je een aantal fiscale en persoonlijk zaken doorgeven aan je leverancier en als je naast de brandstof en tol ook nog andere buitenlandse facturen hebt moeten zij die facturen van jou hebben omdat je als bedrijf slechts één keer per periode een BTW terugvordering kan aanvragen. Het bindt je enorm aan je leverancier en mocht je ooit willen switchen maakt het dat lastiger.
  3. Er zijn ook administratiekantoren die gespecialiseerd zijn in deze materie. Wij werken met “NEBU Transport Service”. Een goed kantoor werkt snel en overzichtelijk. Als je gebruik maakt van “NEBU Transport Service” en aangeeft dat je via ons eigenrijder.eu contact met hen opneemt hanteren ze speciale tarieven. Als je er voor kiest om een deel zelf te doen en een deel van je BTW en accijnzen terugvordering uit te besteden dan kun je ook met “NEBU Transport Service” werken.