Eigenrijder worden?

Vrachtwagenchauffeur; Een mooi beroep, een beroep waar veel werk in is te vinden, en waar een goede boterham mee te  verdienen valt.

Veel mensen houden van dit vak om dat ze een bepaalde passie hebben voor Vrachtauto’s. Zelf vind ik de combinatie van het werken met en leven op de vrachtauto aantrekkelijk. Voor mij is er dus alleen zo iets als internationaal chauffeuren. Het vak is meer dan werk. Het is een “Way off Live”.

Wat veel chauffeurs irritant vinden is dat ze bijna altijd de wagen van hun baas moeten delen met een collega. Begrijpelijk dat je baas dat doet, de wagen moet rijden hij kan niet stil staan, hij moet geld verdienen want jou baas moet uiteindelijk ook jou op tijd betalen en alle verplichtingen die er bij horen.

Om die ene irritatie te voorkomen willen sommige chauffeurs voor zich zelf beginnen. Een kleine transportonderneming met 1 auto ook wel “eigenrijder” genoemd. Het begrip ZZP’ r is hier niet van toepassing, alhoewel het verschil tussen een kleine zelfstandige en een ZZP ‘r niet altijd duidelijk is, is daar in de wet wel ooit duidelijkheid over gegeven. Een kleine transporteur met een eigen auto en een eigen vergunning is een kleine zelfstandige en geen ZZP ‘r (verder is dit niet relevant).

Maar goed; als je dus op een dag denkt ik wil “eigen rijder” worden, wat moet je dan allemaal doen, en wat gaat er allemaal veranderen in je werkzame leven. Op deze pagina probeer ik dit samen te vatten en wat tips te geven uit eigen ervaring.

Informeer verder; Naast mijn ervaringen zou ik altijd bij meer mensen navraag doen en ook professionele raadgevers benaderen (niet te veel, is duur!). Er is genoeg gratis op het internet te vinden. Lees veel kijk veel, informeer veel.

Heb je op een dag voor jezelf een knoop doorgehakt dan begint het met een stappenplan te maken.

Eerst voor jou even wat voor en nadelen op een rij:

Nadelen:

 • heel veel meer zorgen en werk.
 • geen pensioen opbouw.
 • geen inkomen bij ziekte (kan verzekerd worden heel duur).
 • Geen inkomen bij vakantie of stilstand.
 • Je bent verantwoordelijk voor eigen schade’s, goederen schade, claim’s, boete’s etc.
 • Zeker de eerste 3 jaar veel minder inkomen.
 • Minder (geen) zekerheid over het werk.
 • Moeilijker een hypotheek af te sluiten.

Voordelen:

 • Je hebt je eigen auto die je niet hoeft te delen met collega’s.
 • Afhankelijk van je budget kies je je eigen auto en toeters en bellen.
 • In goede tijden meer invloed op de hoeveelheid werk.
 • Meer invloed op alle bij zaken zoals kleding schoenen etc.
 • Meer vrijheid bij alles wat je kiest echter met gevolgen.
 • Gaat het goed; de inkomstenbelasting verlagen door zgn. prettige kosten te maken. (auto van de zaak)
 • Als alles goed gaat na 10 jaar een financiële vooruitgang.


Wat zijn de te nemen stappen om “eigenrijder” te worden?

 1. Ondernemersplan
 2. Organisatie op zetten
 3. Financiële middelen organiseren
 4. NIWO vergunning regelen
 5. Opdrachtgever(s) zoeken
 6. Vrachtauto (met of zonder oplegger) kiezen
 7. Chauffeur
 1. Ondernemersplan:

Cijfermatig plannen hoe je alles gaat financieren, betalen, vermogen opbouwen, en ondertussen een maandelijks loon voor jezelf. Dit plan is belangrijk voor jezelf om te weten welke stappen je moet maken om je ondernemersdoel te bereiken, en eventueel voor de financiers van je plan (Bank, Leasemij. Etc.).

Het schrijven / maken van een ondernemersplan is niet verplicht vanuit overheidswegen. Op internet zijn allerlei bedrijven te vinden die je daar mee kunnen helpen, al dan niet tegen betaling. Eventuele geldschieters voor je bedrijf wekken altijd de indruk dat het belangrijk is en sterker nog; als je een goed plan hebt zou je de financiering rond hebben. Nou dat is niet het geval. De financiering van je plan hangt af van:

 1. Zekerheden die je kunt stellen (geld onderpand) (90%)
 2. Jouw persoon (hoe serieus word je genomen door de betreffende partij) (5%)
 3. Je ondernemersplan (5%)

Het allerbelangrijkste is gewoon voor jezelf te weten waar ben ik mee bezig, wat wil ik bereiken, en hoe ga ik dat  bereiken. Je maakt een stappenplan. (de rode draad van je onderneming) Onderweg naar je doel kom je van alles tegen dat jou van je plan af wil leiden, maar jij houdt je vast aan de rode draad waar je vooraf over hebt nagedacht.

Als belangrijk hulpmiddel heb ik zelf altijd 2 berekeningen gemaakt voor mijn plan:

 1. Begroting resultaat door opbrengsten en kosten naast elkaar te zetten
 2. Liquiditeit begroting. (Liquiditeit is de beschikbaarheid over geld, heb ik altijd voldoende de beschikking over financiële middelen om iedereen op tijd te betalen.)

 1. Organisatie opzetten;
 1. Alle overheid documenten op verloop datum in agenda vastleggen
 2. Wekelijkse facturatie organiseren
 3. Zakelijke bankrekening openen
 4. Administratie organiseren / administratie kantoor / accountant/ wie doet wat?
 5. Deal met brandstof leverancier (kredietwaardigheid)
 6. BTW en inkomsten Belasting aangifte organiseren
 7. Betaling inkoop facturen goed organiseren
 8. Buitenlandse BTW en accijnzen terugvordering organiseren (zelf of uitbesteden)
 9. Kwartaal toets op ondernemersplan
 10. Goed plan voor onderhoud vrachtauto.

Op het moment dat je eigenrijder wilt worden zal je er ook naar moeten handelen. Je post in een  hoek van de huiskamer gooien en wel of niet geopend roepen “dat doen we later wel” zal snel leiden tot dingen die je gaat vergeten, en dat kan weer tot gevolg hebben dat je aanmaningen krijgt, een deurwaarder en al heel snel sluit de brandstof leverancier je card af en kun je niet meer tanken, en dan heb je echt een probleem.

Je moet dus echt nagedacht hebben over wat er op je afkomt, en geregeld hebben wie wat wanneer gaat doen.

Sommige mensen denken dat ze alles kunnen organiseren vanuit een smartphone, ik ben van mening dat je een goede laptop of PC nodig hebt om zaken goed te kunnen lezen, en goede overzichten maken. Ook een goede agenda hebben, bijhouden en doen wat je in de agenda hebt staan is essentieel.

Belangrijk omdat jij nu 100% zelf verantwoordelijk bent, je hebt geen baas meer boven je die dat allemaal voor je gaat bijhouden, soms zijn er externe partijen die wat voor je bijhouden, zoals de garage die je wagen onderhoud, maar uiteindelijk ben jij overal zelf verantwoordelijk voor. Boetes van de belasting dienst, het RVW en de politie zijn altijd voor jou en zijn vaak moeilijk te verhalen bij een andere partij.


 1. Financiële middelen organiseren;

Eigen spaargeld, bank, lease, dealer lease, ondersteuning opdrachtgever. Zelf opbouwen door hard werken en zuinig leven.

Belangrijk is natuurlijk vooral om te weten hoeveel je nodig hebt voor de start van je bedrijf, als je daarna een winstgevend plan aan het uitvoeren bent,  zal je vermogen langzaam stijgen. Let wel  met geld omgaan als ondernemer is heel anders dan als werknemer.

Als werknemer is het geld wat je maandelijks krijgt overgemaakt van jou en mag in principe uitgegeven worden aan jou privé verplichtingen en privé zaken.

Als ondernemer krijg je al snel veel geld binnen, maar heb je snel daarna weer allerlei verplichtingen naar je leveranciers, elke 3 maanden de BTW afdragen, en het spook van de inkomsten belasting. Hiervoor moet je echt geld reserveren. Een goede boekhouder kan je hierbij adviseren. (dit is essentieel)

Tot slot wil je ook geld reserveren voor het vervangen van je auto over een paar jaar.

Kortom als ondernemer is geld pas van jou als iedereen betaald is, en de toekomst goed uitgestippeld. Dat is moeilijk vast te stellen in het begin. Na 2–3 jaar komt daar stabiliteit in en kun je jezelf een vast maand loon geven. Je zou dit dan vanuit je zakelijke rekening kunnen over maken naar je privé rekening.

(Bij punt A (ondernemersplan) hebben we al 2 belangrijke berekeningen gemaakt die je helpen met het krijgen van inzicht krijgen in de hoeveelheid van het benodigde start kapitaal.)


 1. NIWO Vergunning regelen;

wat is hier voor nodig?

 1. Vakbekwaamheid diploma
 2. Kredietwaardigheid
 3. Goed gekeurde V.O.G. verklaring van de gemeente
 4. Inschrijving bij de kamer van koophandel

De NIWO is de Nederlandse overheidsinstantie die de Euro transport vergunning afgeeft. Op hun website www.NIWO.nl kun je alle info vinden voor het aanvragen van de vergunning. Hoe de procedure loopt.

Vakbekwaamheid diploma; Het vakbekwaamheid diploma is een zware dobber voor veel eigenrijders. Er zijn allerlei schimmige constructies in het transportwereldje waar je verleidt word om zonder diploma eigenrijder te worden, maar dat is eigenlijk niet aan te raden. Je bent pas eigenrijder als je zelf een vergunning hebt en zelf als eigenaar bent in geschreven in de Kamer van Koophandel. In alle andere gevallen ben je afhankelijk van andere mensen die jou kunnen misbruiken, voorkom dit en ga gewoon eerst deze “drempel” nemen. En voorkom een zgn. “schijnzelfstandigheid”.

Het diploma bestaat uit 5 onderdelen:

 • Bedrijfsmanagement
 • Personeelsmanagement
 • Wegvervoer goederen
 • Calculatie
 • Financieel management

Voor elk onderdeel ga je afzonderlijk op examen, heb je de 5 deelcertificaten gehaald dan heb je automatisch het vakdiploma waarmee je naar de NIWO kunt om een vergunning aan te vragen.

Er zijn diverse opleidingen die je kunnen helpen met het behalen van het diploma.

Kijk maar eens bij www.tlec.nl  hier zijn diverse mogelijkheden, zelf studie, zaterdagen, online etc. hier staat ook informatie over de kosten en subsidie mogelijkheden. Al met al praat je over minimaal  € 1.000,00 tot maximaal € 2.500,00 uiteraard afhankelijk van hoe snel je slaagt.

Kredietwaardigheid; Wat men onder Kredietwaardigheid verstaat lees je op de website van de NIWO. Komt er op neer dat je over € 9.000,00 moet beschikken voor het verkrijgen van een vergunning voor één auto. Dit moet aangetoond worden via een bepaalde procedure door een erkende accountant. Meer hierover op de website van NIWO.

V.O.G verklaring; dit staat voor “Verklaring Omtrent Het Gedrag” eigenlijk een soort verklaring waarin staat dat jij een dermate braaf persoon bent dat niets in de weg staat om een transport vergunning te krijgen. Je moet deze VOG aanvragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven, hoe het exact werkt staat op de website van de NIWO.

Inschrijving Kamer van Koophandel;  kijk op www.kvk.nl  en daar kun je alles vinden, inclusief goede tips voor het starten van een onderneming. Het inschrijven is vrij eenvoudig, als het bovenstaande rond is, ben je er zo doorheen.


 1. Opdrachtgever;

Naast alle beslommeringen voor het regelen van opleiding, vergunning, financiering etc. etc. zou je nog bijna vergeten dat je ook een opdrachtgever moet hebben. Eigenlijk zou het verhaal daar mee moeten beginnen, maar omdat er veel schaarste is aan goede chauffeurs, jijzelf de chauffeur bent heb je niet veel te vrezen en er is best veel keuze.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je werk hebt dat jou een betrouwbaar inkomen kan garanderen. Voor zover je van “garanderen” kan spreken, je bent immers eigen baas en krijgt zelden garanties.

Hierbij wat zaken om rekening mee te houden:

 1. Ga je werken voor een transport bedrijf of voor een verlader (eigen handel). In de praktijk kun je met één auto zelden een verlader vinden en zul je dus voor een transport bedrijf moeten kiezen.
 2. Ga in zee met een betrouwbare solide onderneming. Je accountant kan de kredietwaardigheid van een bedrijf onderzoeken via bedrijven als Graydon.
 3. Is er een wederzijdse klik met de directie en de planning?
 4. Wat zijn de tarief afspraken? Kilometer vergoeding, uren vergoeding, of kilometer uur vergoeding, en wat zijn die tarieven dan? Kilometer vergoeding op basis van een vooraf bepaald aantal kilometers of worden de gereden kilometers betaald?  Wat moet je doen voor de kilometerprijs. Zaken als Toll, Brug, Boot, zit er dat in of moet je dat zelf betalen, moet je het voor financieren of wordt dat allemaal vooraf geregeld door de opdrachtgever. In deze tijden van hoge brandstofprijzen is het goed te weten wat je hierover met je opdrachtgever kunt afspreken in de vorm van een zgn. “brandstof toeslag”.
 5. De betalings termijn 4 weken, 6 weken, 8 weken,  en houd men zich aan de afspraken?
 6. Heb je tijdelijk werk of het hele jaar rond?
 7. Wat voor investering vraag de opdrachtgever? Oplegger, pompwagen, sjormateriaal, boardcomputer.
 8. Tot slot; vindt je het werk wat de opdrachtgever je aanbiedt leuk / aantrekkelijk? Je moet immers ook happy zijn met je werk om het vol te houden.


 1. Vrachtauto (met of zonder oplegger).

 Een van de leukere dingen van het “eigen rijder” zijn is het hebben van een eigen vrachtauto. Deze auto is formeel van jou, let wel de auto is pas echt van jou als hij is afbetaald. Tot die tijd kan de bank, dealer of lease mij. Hem altijd nog bij je ophalen, mocht je de betalingsverplichtingen niet nakomen.

Maar goed als je een degelijk plan hebt, een goede opdrachtgever hard werkt en geen schade maakt komt dat allemaal goed en wordt het elke maand weer een beetje meer jouw auto.

Zaken om rekening mee te houden bij de keuze van je auto:

 1. Koop alleen wat je financieel kan betalen, zij het in een leaseconstructie.
 2. Koop een auto die zoveel mogelijk is afgestemd op het werk waarvoor hij is bedoeld.
 3. Ondanks de tip bij punt 2, met het oog op onafhankelijkheid is multifunctioneel ook iets om rekening mee te houden.
 4. Let op blijvende onkosten zoals brandstofverbruik.
 5. Doe zaken met een garage waar je een klik mee hebt en waar je vertrouwen in hebt.
 6. Let op; een auto kopen is één, een auto financieren is twee, een auto onderhouden is drie. Auto verkopers proberen jou als starter altijd alles in één deal te verkopen. Dit is niet altijd de beste deal, en je bent minder onafhankelijk.
 7. Kies een auto waar je blij mee bent. Je woont straks in de auto en je moet er een beetje blij mee zijn.

Lease constructies:

 1. Financial lease: Eigenlijk alleen een financieel bedrijf die jou geld leent voor het kopen van een auto. Je spreekt met elkaar af: inleggeld, afbetaling termijn, rente, restbedrag. De auto staat op de balans van de koper maar blijft eigendom van de financier tot hij is afbetaald. Naast geld dus niets anders geleverd.
 2. Operationeel lease: de Lease maatschappij levert een compleet concept mobiliteit. Dus; Auto, verzekering, onderhoud, financiering en rente. Dit resulteert in een vast bedrag te betalen per maand. In deze constructie staat de auto niet op de balans van de koper. Ook hier gelden afspraken als; inleggeld, afbetaling termijn, en restbedrag.

Auto bedrijven willen auto’s verkopen en stellen alles in het werk om aan jou een auto te verkopen, liefst in een totaal deal zodat ze je ook als klant hebben voor het onderhoud en de verzekering. Ze kunnen dan overal aan verdienen. Let op het belangrijkste verdienmodel voor de lease mij. Is de post schades!

Blijf nuchter en ga niet over één nacht ijs. Kies de beste deal, niet de auto met de meeste lampjes. Auto verkopers zijn allemaal hele aardige mensen, tot dat je de aankoop hebt getekend, daarna zie je ze 4-6 jaar niet meer. Kies voor jezelf !

Mijn advies is; ga naar een Bank voor geld, ga naar een garage voor een auto en evt. onderhoud, ga naar een verzekeringsmij. Voor een verzekering.

Onderhoud: Dit kan zonder of met onderhoudscontract. Een goed onderhoudscontract geeft zekerheid en stabiliteit in je onderhoudskosten, maar is meestal iets duurder onder aan de streep. Lees het contract goed door. Meestal is er nog veel onderhandeling ruimte, zij willen graag jou handtekening. Dit onderhandelen gaat beter als je de financiering met een andere partij rond hebt.


 1. Chauffeur;

Zou ik vooral zelf doen !

Zeker in het begin aan de start van je onderneming kun je niets anders dan zelf de chauffeur zijn. Maar naar mening blijft dat zo. Op het moment dat je voor een transporteur rijdt kun je een goede boterham verdienen, maar zet je daar personeel op waar jij alle sociale lasten voor moet betalen, welke jij moet door betalen als hij / zij ziek is, en waarvoor je elk gewerkt uur moet afrekenen, dat is eigenlijk niet of nauwelijks vol te houden. Anders kan het zijn als je voor een verlader werkt. Dan kun je de zaken nog eens opnieuw bekijken, maar dan ben je op een heel ander niveau aan het ondernemen.

Tot zover een ruwe schets van alle zaken waar je aan moet denken voor je besluit eigenrijder te worden. Ik hoop dat deze pagina je een beetje vooruit geholpen heeft. heb je vragen stuur ons dan een mail via het contact formulier.

Succes !